Eva-magazine-editorial

Behind the scenes van onze opnamens van de cover van Eva-magazine

Eva magazine

Eva magazine

Eva Magazine

In opdracht van Bigtrees

CONCEPT BEDENKEN EN SHOPPEN

We kregen zo goed als carte blanche van BIGTREES voor deze opdracht! We moesten enkel de 3 letters van EVA gebruiken èn het moest een top-shot zijn.

BIGTREES is een ambitieus en snelgroeiend reclamebureau uit Gent en richt zich op duurzame projecten of duurzame initiatieven binnen bedrijven. Hun slagzin is ‘Make good things grow’ en dat vat alles samen.
EVA is al langer een trouwe klant. ‘EVA maakt het plantaardig’ en daar is zowat mee samengevat! Ze helpen ons om de drempel naar plantaardig eten te verlagen. Naast een website met recepten, tips en de gekende ‘donderdag veggiedag’, brengen ze 4 keer per keer per jaar een magazine uit met tips, artikelen en recepten voor wie graag meer vegetarisch of veganistisch eten op tafel wil zetten of gewoon duurzamer wil gaan leven.

We hebben ons echt kunnen uitleven op verschillende vlakken. Niet alleen waren we volledig vrij wat het idee en de uitwerking betrof, ook qua licht hebben we wat nieuwe dingen uitgeprobeerd…

EVA staat voor plantaardig, dus wij zijn volop voor de groentjes gegaan. Wij stonden in voor het herfstthema, daarom hebben we enkele seizoensgroenten laten overvloeien in een degradé.


FOODSTYLING EN LICHTEFFECTEN

Het begin van elke foodshoot: eten shoppen! De kunst is uiteraard om de mooiste exemplaren uit te kiezen, maar zeker ook een variatie aan vormen en kleuren te kopen. We kopen de producten altijd zo last-minute mogelijk, zodat alles fris en vers is.

Zo zijn we van rode bonen, over rode uien, spitspaprika, wortelen, gele courgettes, mais, kikkererwten en rapen, naar paddenstoelen en uien gegaan. We hebben groenten gesneden, gehakt en in z’n geheel gelaten, om de degradé mooi te laten overvloeien.

Om extra sfeer te creëren, hebben we wat schaduw toegevoegd. Is zo’n geval doen papier en schaar wonderen! We knipten enkele natuurlijke vormen uit en plaatste een flitser achter het papier. Zo viel er een schaduw op de groentjes alsof ze onder de bomen lagen.

Studiolicht heeft de reputatie om koud en onpersoonlijk te zijn. Maar dit moet zeker niet! Je kan er echt alle kanten mee uit, wij houden van kunstlicht! Bovendien is het een extra uitdaging om telkens sfeer te creëren èn technisch het perfecte licht neer te zetten.


TOPSHOT MET LIVE SHOOTING

Een extra tip bij foodstyling: hou de plantenspuit bij de hand! Wat extra sprays zorgen er voor dat de groentjes er steeds fris en fruitig uit zien. Het is een kwestie van testen hoe groot je de druppeltjes wil, en ook proberen om geen wateroverlast te bezorgen.

Bij de meeste studiofotografie doen we altijd live-shooting. Live shooting wil zeggen dat we onze genomen beelden meteen op de laptop kunnen bekijken. Dit heeft zeer veel voordelen: Je kan de cadrage controleren, de foto’s staan meteen op je computer en je kan alle instellingen aanpassen zonder je camera aan te raken (dus geen beweging in je foto’s). Omdat het een top shot moest zijn, kwam dit extra goed uit, want hoe pas je de instellingen aan als je camera bovenaan een brug hangt?

De ondergrond zijn onze oude terrasplanken. Wij hebben standaard enkele ondergronden in onze studio liggen. Meestal zijn dit laminaat of vinyl planken. We hebben verschillende stijlen en kleuren zodat er altijd wat keuze is tijdens de food fotografie.
Ook enkele basistools heb je steeds nodig: satéprikkers, pincet, kleefgom en tandenstokers zijn gewoon onmisbaar!


FOOD FOTOGRAFIE EINDIGt MET ETEN

Heel vaak is het resultaat van een dag werk… 1 foto! Zo ook hier bij deze coverfoto voor EVA. Het is voorbereiden, proberen, opnieuw proberen, aanpassen en zoeken naar dat ene perfecte beeld. Nadien op de computer foutjes en vuiltjes wegwerken, alles recht zetten (letterlijk) en kleuren goed zetten. Een foto nemen is dus echt werken!

En omdat we geen eten willen weggooien, moeten we vaak creatief omspringen met de props die we gekocht hebben. Dus deze keer stond er een heerlijk vegetarisch curry om het menu ‘s avonds (recept op aanvraag).

Geprikkeld door deze post? Ga eens kijken op www.evavzw.be voor meer plantaardige kookideeën!!